Üdvözöllek Ikervár weboldlán!

Könyv Ajánló

Az évek során Ikervárról nem egy könyv született. Ezekben a kötetekben a falu törnénelmétől, eredetétől, régi hétköznapjaitől elkezdve, minden van. Ezek közül kettőt említek meg.

Elsőként a falu 1100 éves fennálására íródott kötet, melynek címe: "Válogatott Írások Ikervár Történetéről". Ez 1996-ban jelent meg. Készítője: Koszorus Ödön. Ajánlásként leírnám a "Köszöntö" című fejezetét:

"Tisztelt Olvasó!

Ön Ikervár községről szóló írásokból összeállított könyvet tartja kezében.

Az írásokkal szeretnénk bemutatni Ikervár történetének egy jelentős szakaszát.

A könyv a millecentenárium jegyében született, amellyel szeretnénk emléket állítani a Batthyány családnak és Ikervár 1100 éves fenállásában szerepet vállaló történelmi nagyságoknak.

Mindenki számára a legkedvesebb az a település - mint egy nagy család -, ahol él a maga szépségével, gondjaival, értékeivel.

Településünk történelme igen gazdag. Az 1100 év erre elég alkalmat adott a küzdelmet vállaló és cselekedetben megmutatkozó emveri történéseknek.

A milliecentenáriumi munkacsoport úgy gondolta, hogy e kötet csak a kezdet lehet, amely bemutatja a csodálatos Rábavölgyben meghúzódó települést. Képt ötlet még várat magára, de ígérem az olvasónak, hogy el fog készülni. Erre annál inkább szükség van, hogy teljes képet adhassunk Ikervár gazdag történelméről, értékeiről, csodálatos kultúrájáról, stb. Bízom benne, hogy olyan információ birtokába jut az olvasó, amiről kevés, vagy nem is volt tudomása. De abban is bízom, hogy az ismeret nyújtáson túl kellő élményül is szolgál. Reményem teljesüljön."

Szabó Béla polgármester

A Így néz ki a könyv

Második a nem rég megjelent "A régi Ikervár hétköznapjai és ünnepei". Írta: Dr.Szabó Endre. Ennek a könyvnek az elején, egy nagyon hosszú rész van, melynek címe:"Előszó helyett". E helyett inkább idézem a könyv végén lévő kis írást ("kivezetőt").

"Köszöntöm a Tisztelt Olvasót ezen a nevezetes napon, 2004 május elsején, amikor gazdag kultúrájú hazánk, Mgayarország jogilag is visszakerül oda, ahol mindig is volt: Európába. Egyúttal megköszönöm minden kedves ikervári barátomnak, hogy segítettek adósságtörlesztő munkámban - Ikervár 20. századi múltjának néhány érdekes és fontos történetét, emberét felidéző könyvem megírásában. Mert alighanem sok szempontból az utolsó órában sikerült összegyűjtenünk a könyvben szereplő embereket, történeteket, emlékezéseket. Most tulajdonképpen boldogság tölt el, hogy a felnevelő szüleimmel, szülőfalummal, itteni barátaiommal, szülőföldemmel szembeni örök adóságomat legalább némileg törleszthettem."

A könyv borítójaA könyv borítója

Vissza a főmenübe